E-Ticaret Nasıl Yapılır?

E-Ticaret Nasıl Yapılır?

Online ticaret olarak da bilinen e-ticaret günümüzde internetin hızlı gelişimiyle birlikte oldukça popülerdir. Farklı alanlarda oluşturacağınız marka ve işyeriniz ile e-ticaret sürecini başarıyla tamamlayabilirsiniz. Ancak ticaret alanında her zaman olduğu gibi e-ticaret konusunda da dikkat edilmesi gereken bazı detaylar vardır. E-Ticaret Nasıl Yapılır? için yeterli tecrübeniz ve bilginiz yoksa iflas durumlarıyla karşılaşma riskiniz yüksektir. Bu nedenle e-ticarete atılmadan önce bilmeniz gerekenleri bu yazımızda bulabilirsiniz. 

Satış İçin Etkili Bir İş Fikri Bulun 

E-ticaret için etkili bir iş fikir oluşturmak başarılı satış sistemi kurmak açısından son derece önemlidir. E-ticaret sitesi kurmak için atmanız gereken ilk adım, hangi ürünleri satışa çıkaracağınıza karar vermekten geçer. Fiziksel olarak mağazanız varsa ve zaten ticaret sektörünün içindeyseniz kendi ürünlerinizi online satışa açabilirsiniz. Üretim yaptığınız bir mal veya ürün varsa bunları da sanal mağaza aracılığıyla yeni müşterilere ulaştırabilirsiniz. Bu süreçte hangi ürünleri, hangi müşteri kitlesine ve nasıl satacağınıza iyi karar vermeniz önemlidir.

E-Ticaret Nasıl Yapılır?
E-Ticaret Nasıl Yapılır?

İş Modelini Belirleyin 

E-ticaret iş modeli satış sürecinde sorun yaşamamanız için son derece önemlidir. İnternetten satacağınız ürüne karar vermek e-ticarete başlamak için yeterli olmaz. Bu ürünü hangi yollarla tedarik edip nasıl satacağınızı planlamanız gerekir. E-ticaret sektöründe en çok tercih edilen iş modelleri şunlardır:

  • El yapımı ürünlerin satışı 
  • Mamul ürünlerin satışı 
  • Dropshipping ile e-ticaret
  • Dijital ürünlerin satışı 

Son yıllarda dropshipping satışları özellikle girişimci gençler arasında oldukça popülerdir. Bu sistem, stoksuz satış anlamına gelir ve ürünlerin satıcı tarafından depolanmadan direkt tedarikçiden alıcıya teslim edildiği bir e-ticaret sistemidir. Bu e-ticaret modelinde satıcı herhangi bir şekilde fiziksel ürünle ilgilenmez. Tedarikçinin kendi e-ticaret sitesi veya pazaryeri üzerinden satışı gerçekleştirir ve komisyonunu alır.  

Marka Tasarımını Tamamlayın

E-ticaret markasını oluşturmak için stratejik planlama ve marka tasarımı önem taşır. Ürün, iş modeli ve iş fikri bulduktan sonra buna uyumlu bir marka adı öne çıkmalıdır. Kendi e-ticaret sitenizi kurup müşterilere hizmet sunmadan önce bir marka kimliği oluşturmalısınız. Markalaşma süreci ticari alandaki tüm işletmelerde olduğu gibi e-ticarette de çok önemlidir. Bir marka ismi bulup satış sisteminize uyumlu bir marka logosu tasarlamanız tavsiye edilir. Marka ismi belirlerken mutlaka özgün, akılda kalıcı ve önceden kullanılmamış bir seçim yapmalısınız.

E-ticaret Şirketi Kurun

E-ticaret şirketi kurma konusunda izlenecek 3 farklı yöntem vardır. Şirket kurmadan da internet üzerinden satış yapabilirsiniz ancak bunlar ek gelirden öteye geçmeyecektir. Kapsamlı bir e-ticaret yapmak istiyorsanız mutlaka şirket kurup bunun üzerinden faaliyette bulunmanız gerekir. E-ticaret şirketi kurulumunda 3 şirket türü vardır:

  • Şahıs şirketi 
  • Anonim şirket
  • Limited şirketi 

Kurulumu basit ve hızlı olduğu için e-ticaret yapmak isteyen pek çok kişi şahıs şirketini tercih ediyor. Şahıs şirketi açmak için gerekli belgeleri ve yapmanız gerekenleri bir muhasebeciden veya mali danışmandan öğrenebilirsiniz.

Satış İçin Güvenilir Altyapı Seçin 

E-ticaret satış altyapısı online satış sürecinin sorunsuz bir şekilde sonuçlanmasına yardımcı olur. Güvenilir sistemler arasında kurulumu hızlı olan ve öğrenmesi kolay e-ticaret altyapılarını tercih edebilirsiniz. Günümüzde e-ticaret sektöründe en sık kullanılan e-ticaret altyapıları arasında şunlar yer alır:

  • Shopify 
  • Woo Commerce
  • Magento 
  • OpenCart
  • Big Commerce 

İnternet üzerinden satış yaparken müşterilerin zorlanmadan tek tıkla ürün satın almasını hedeflemelidir. Aksi halde kötü bir e-ticaret altyapısı seçilirse satışlarda sürekli sorun yaşanır ve sistemin sürekli güncellenmesi gerekebilir. Bu durum da zaman ve müşteri kaybına yol açarken size ekstra maliyet çıkarabilir.

Domain ve Hosting Servisi Edinin 

E-ticaret domain ve hosting hizmetleri seçerken de kaliteye ve sorunsuz sisteme önem vermelisiniz. E-ticarette size çok kazandıracak bir iş fikrine sahip olmanız tek başına yeterli olmaz. Bu nedenle e-ticaret sitesinin domain yani alan adı mutlaka gereklidir. Alan adı yeni açacağınız e-ticaret sitesinin internet üzerindeki adresi ve ismidir. Kullanıcılar bu adresi yazıp sanal mağazaya giriş yapabilir ve alışverişe başlayabilir. 

Öte yandan hosting hizmeti ise internet sitenizin barınacağı server alanıdır. Web siteniz üzerinde müşterilere sunulan ürünlerin dosyalarının saklanıp erişime açık tutulduğu sunucu hizmetidir. Her iki servisin seçiminde de güvenilir firmalardan profesyonel destek almanız ve maliyetlerden kaçınmamanız tavsiye edilir. 

Kargo, Sanal POS ve Lojistik İşlemlerini Hazırlayın 

E-ticarette kargo ve sanal POS anlaşmaları pek çok aracı kurum üzerinden yapılabilir. Sonuçta e-ticaret siteniz üzerinden satılacak ürünlerin güvenilir bir şekilde teslim edilmesi gerekir. Online alışverişte farklı teslimat seçenekleri sunuluyor. Müşteriler bütün kredi kartları, havale, kapıda ödeme veya EFT yaparak ürünün ödemesini gerçekleştirmek isteyebilir. E-ticaret sitesinin kapsamlı bir ödeme sistemine sahip olması bu yüzden önemlidir. Ayrıca ülkemizde yasaklansa da yeniden açılması beklenen Paypal gibi alternatif ödeme yöntemleri de vardır.

E-Ticaret Sitenizi Tasarlayın 

E-ticaret sitesi tasarımı hazır şablonlar veya tamamen orijinal bir format üzerinden yapılabilir. E-ticaret sitesini tasarlarken ana sayfayı sade tutmak ve kullanıcı dostu bir tasarım anlayışına sahip olmak önemlidir. Karmaşık e-ticaret siteleri müşterilerin kafasını karıştırmakla kalmayıp satın alma davranışını engelleyebilir. Ayrıca günümüzde e-ticaret işlemlerinin büyük bir çoğunluğu mobil uygulamalar ve cihazlar üzerinden yapılıyor. Bu nedenle e-ticaret sitenizin mobil uyumlu tasarıma sahip olduğundan emin olmalısınız.

Pazaryerlerine Entegre Olun 

E-ticaret pazaryerleri sayesinde daha kısa sürede daha fazla potansiyel müşteriye ulaşabilirsiniz. Ülkemizde yerli e-ticaret pazaryerleri arasında herkesin bildiği Trendyol, n11, Hepsiburada gibi dev siteler vardır. Buralardan yapacağınız satışlarla daha fazla ticari kazanç elde edebilirsiniz. Bu nedenle e-ticaret yapmak için sadece kendi sanal mağazanızla sabit kalmamalı popüler pazaryerlerindeki fırsatları iyi değerlendirmelisiniz.


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir